Residence Lindenlaan

Residence Lindenlaan

Een bijdrage van Jan G. Stam

Elf geschakelde villa’s aan de Lindelaan werden 25 jaar geleden opgeleverd. Dat geschiedde in juni 1986 en kreeg de naam ‘Residence Lindelaan’.

Op het al jaren braakliggende terrein, waar eens de villa Elizabeth heeft gestaan, startte in augustus 1985 de bouw van de 11 blinkend witte woningen. Een samenwerking van Ned. Mij P.O.G., Architectenbureau Wijnands en Partners, Aannemer T.G.J. Hofstee. Alle uit Hilversum en Stukadoorsbedrijf Spakman en Zonen uit Blaricum.

Bijna was de bouw niet doorgegaan omdat de ambtenaar, die belast was met toezicht op groen en bomen, niet betrokken was bij het verstrekken van de bouwvergunning. Dat had wel moeten gebeuren. Eén van de opritten zou te dicht langs de kastanjeboom komen te liggen. Door een verandering aan de voortuin van de hoekwoning ging hij alsnog akkoord.

De bouw was in de stijl van de koetshuizen, waardoor zij goed pasten in de omgeving. Dit type woning was vooral gericht op kleine of kinderloze gezinnen. Ruim van opzet met extra hoge plafonds waardoor er plaats is voor grote meubels.

Er was veel belangstelling voor deze woningen. Ongeveer 60 kandidaten op een wachtlijst. De meeste woningen waren al verkocht voordat de bouwvergunning werd verleend.

Degenen die niet in aanmerking kwamen, vroegen de opdrachtgever om meer van dit type woningen te bouwen. Zo geliefd waren ze. Hij heeft nog wel geprobeerd om daarvoor het terrein aan te kopen, waar nu de Schwerin appartementen zich bevinden, echter zonder succes.

De eerste eigenaars betrokken hun woning zo tussen juni en september 1986. Verschillenden van hen, veelal 60+, kwamen uit grotere woningen en vonden hier de ideale woonplek. Het was, en is nog steeds voor de meesten een lot uit de loterij.

Bezoekers en passanten zijn nog altijd verbaasd bij het zien van het rijtje huizen, dat ze nog maar 25 jaar oud zijn. Soms hoor je iemand zeggen, wat zijn die mooi gerenoveerd. Natuurlijk komt het ook door de grote en oude bomen er om heen, dat het geen nieuwbouw lijkt.

In zes van de huizen wonen nog de oorspronkelijke bewoners. Die de woning moest verlaten, was overleden en vaak op hoge leeftijd. Verhuisd was maar één bewoonster. Stond er een huis te koop, dan duurde dat niet lang.

Dat geeft wel aan hoe prettig het is om hier te wonen en voor wie het mogelijk is, mogen er nog 25 jaar bij.